Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ФАЛСИФИКОВАЊА ИСПРАВА

09.03.2018. 15:20

Оптужени се терете да су почињењем кривичних дјела, у оквиру организоване криминалне групе. вршили крађу идентитета грађана и омогућили лицима из криминалног миљеа израду незаконитих личних докумената CIPS, са стварним подацима других лица, чиме су припадницима криминалног миљеа из Србије, Црне Горе и Бугарске, међу којима и припадницима тзв. „Земунског клана“, омогућили лажне идентитете у најмање око 50 случајева.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И ФАЛСИФИКОВАЊА ИСПРАВА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.      Боре Глигића, рођеног 1969. године у Тузли, држављанина БиХ и Р Србије

2.      Игора Милановића, рођеног 1987. године у Лазаревцу, држављанина Р Србије

Оптужени се терете да су као дио организоване криминалне групе, у периоду од 2013. до 2016. године, са јасно подијељеним улогама и задацима, чињењем низа организованих противзаконитих радњи, углавном лицима из криминалног миљеа, незаконито омогућили подношење захтјева за издавање личних докумената CIPS, са подацима стварних лица, а са фотографијама лица којима је прибављен лажни идентитет.

Према прикупљеним доказима, приликом извршења кривичних дјела, оптужени су заједно са другим припадницима организоване криминалне групе, проналазили податке о држављанима БиХ који већ дуго не живе у Босни и Херцеговини те који нису подносили захтјеве за личне документе БиХ, како би почињењем кривичних дјела злоупотријебили њихов идентитет.

У оптужници је прецизирано укупно 49 незаконитих добијања личних докумената у којима су оптужени заједно са другим лицима активно учествовали у омогућавању кривотворења идентитета, како би се лица из криминалног миљеа могла скривати од полицијских органа и путовати преко границе избјегавајући расписане потјернице.

Акцијом правосудних и безбједносних органа БиХ, починиоци ових незаконитих активности који су причинили велику штету систему личних докумената CIPS – IDDEEA у Босни и Херцеговини, откривени су и процесуирани у оквиру акције кодног назива „Папирус“, а незаконити лични документи су поништени и стављени ван снаге.

Оптужени се терете за кривична дјела организирани криминал, фалсификовање документа и овјеравање неистинитог садржаја.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba