Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KRIVOTVORENJA ISPRAVA

09.03.2018. 15:20

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, u okviru organizirane kriminalne skupine, vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. „Zemunskog klana“, omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KRIVOTVORENJA ISPRAVA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.      Bore Gligića, rođenog 1969. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije

2.      Igora Milanovića, rođenog 1987. godine u Lazarevcu, državljanina R Srbije

Optuženi se terete da su kao dio organizirane kriminalne skupine, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organiziranih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba, a sa fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prigodom izvršenja kaznenih djela, optuženi su skupa sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne skupine, pronalazili podatke o državljanima BiH koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela zlouporabili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobivanja osobnih dokumenata u kojima su optuženi skupa sa drugim osobama aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea mogle skrivati od policijskih tijela i putovati preko granice izbjegavajući raspisane tjeralice.

Akcijom pravosudnih i sigurnosnih tijela BiH, počinitelji ovih nezakonitih aktivnosti koji su pričinili veliku štetu sustavu osobnih dokumenata CIPS – IDDEEA u Bosni i Hercegovini, otkriveni su i procesuirani u okviru akcije kodnog naziva „Papirus“, a nezakonite osobni dokumenti su poništeni i stavljeni van snage.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirani kriminal, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba