Вијести

У ОДСЈЕКУ ЗА ТЕРОРИЗАМ ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АМИРА ХАСКИЋА (1995)

20.02.2018. 15:28

Током истраге прикупљени су докази да је оптужени лично и директно остваривао контакт са активним припадницима тзв. ИСИЛ-а, који је од Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом, са намјером придруживања овим терористичким структурама.

У ОДСЈЕКУ ЗА ТЕРОРИЗАМ ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ АМИРА ХАСКИЋА (1995)

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Амира Хаскића, рођеног 1995. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је створио план и обезбиједио потребна средства с циљем придруживања страној паравојној формацији која дјелује изван БиХ, те се одлучио придружити структурама тзв. ИСИЛ-а, који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

У оптужници се наводи да је оптужени, у мјесецу новембру 2017. године, путем интернет комуникације и апликација за контакте ступио у контакт са активним припадником тзв. ИСИЛ-а, који се налази у Сирији, те у комуникацији говорио припадницима ИСИЛ-а како је обезбиједио потребна средства и да ће се прикључити овој терористичкој групи, да ће по доласку у Сирију запалити пасош Босне и Херцеговине те као припадник терористичке групе тзв. „Исламске државе“ учествовати у оружаним сукобима у Сирији.

Оптужени је у својој намјери откривен, лоциран и спријечен од стране полицијских и безбједносних структура у Босни и Херцеговини, након чега су извршени претреси објеката које користи, а осумњичени је лишен слободе и налази се у притвору.

Оптужени се терети за кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. става (2) Кривичног  закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba