Vijesti

U ODSJEKU ZA TERORIZAM PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV AMIRA HASKIĆA (1995)

20.02.2018. 15:28

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi lično i direktno ostvarivao kontakt sa aktivnim pripadnicima tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, sa namjerom pridruživanja ovim terorističkim strukturama.

U ODSJEKU ZA TERORIZAM PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV AMIRA HASKIĆA (1995)

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi da je optuženi, u mjesecu novembru 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte stupio u kontakt sa aktivnim pripadnikom tzv. ISIL-a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima ISIL-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj grupi, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine te kao pripadnik terorističke grupe tzv. „Islamske države“ učestvovati u oružanim sukobima u Siriji.

Optuženi je u svojoj namjeri otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stava (2) Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba