Вијести

ПО НАРЕДБИ ТУЖИЛАШТВА И СУДА БиХ ПРОВЕДЕНА ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „АЛБАТРОС“ У БОРБИ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА; ВИШЕ ЛИЦА ЛИШЕНО СЛОБОДЕ

06.02.2018. 15:45

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, од раних јутарњих часова, више десетина полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA), провели су акцију кодног назива “Албатрос”.

ПО НАРЕДБИ ТУЖИЛАШТВА И СУДА БиХ ПРОВЕДЕНА ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „АЛБАТРОС“ У БОРБИ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА; ВИШЕ ЛИЦА ЛИШЕНО СЛОБОДЕ

Слободе је лишено 16 осумњичених лица, а извршен је претрес на 14 локација на подручју Кантона Сарајево, Унско-санског кантона и Тузланског кантона.

Истовремено, на подручју наведених кантона службеници Службе за послове са странцима БиХ извршили су контролу у 8 објеката, за које се располагало сазнањима да се у њима смјештају илегални мигранти.

Тужитељка из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију налази се у SIPA-и,  одакле се координишу рад и активности полицијских службеника на терену.

Акција је усмјерена према лицима која су осумњичена да су као организована криминална група вршила кријумчарење, из БиХ на подручје Републике Хрватске па даље у земље ЕУ, већег броја држављана Р Србије са подручја Косова, који нису имали важеће путне исправе, све са циљем да се материјално окористе илегалним пребацивањем страних држављана за договорену новчану награду.

Лица која су под истрагом у оквиру наведеног предмета, осумњичена су за кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. става 1. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Ова акција је одлучан корак у борби правосудних и полицијских институција у БиХ против илегалних миграција и кријумчарења емиграната.

Након проведених активности, осумњичена лица ће бити предата поступајућој тужитељки која ће након испитивања осумњичених донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране те осталим активностима у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba