Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG NEDOPUŠTENE TRGOVINE LIJEKOVA

06.02.2018. 15:43

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG NEDOPUŠTENE TRGOVINE LIJEKOVA

- SAMIRA REDŽOVIĆA (1970) i HALIDE REDŽOVIĆ (1972) iz Brčkog, državljana BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od mjeseca juna do augusta 2011. godine u Brčkom, suprotno odredbama članova 29., 31. i 70. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 58/08), neovlašteno nabavljali i prodavali lijekove čiji promet zahtijeva odgovarajuća odobrenja nadležnih institucija.

Prema navodima optužnice, prvooptuženi je prilikom kontrole i pregleda putničkog vozila kojim je upravljao, a koji su obavile ovlaštene službene osobe, u dva navrata spriječen u namjeri da radi zarade proda prethodno nabavljenu određenu količinu lijekova.

Optužena Halida Redžović se tereti da je s ciljem da pomogne prvooptuženom u prodaji tableta i u dogovoru s njim, navedene tablete skrivala u više objekata.

Prilikom pretresa putničkog motornog vozila i prostorija koje su koristili optuženi, pronađena je i oduzeta velika količina lijekova.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinili: Samir Redžović produženo krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. stava 1., u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a Halida Redžović krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. stava 1., u vezi sa članom 31. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba