Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA 46.091,00 KM

26.01.2018. 15:51

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA 46.091,00 KM

-          BOŽE MARKIĆA, rođenog 1970. godine u mjestu Biograci, Široki Brijeg, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i

-          PRAVNE OSOBE „NAMEKS“ d.o.o. Široki Brijeg, čiji je osnivač,  direktor i odgovorna osoba Božo Markić.

U optužnici se navodi da je Božo Markić u svojstvu osnivača,  direktora i odgovorne osobe bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnoj osobi „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg, u periodu mjeseca maja 2011. godine počinio utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 46.091,00 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Pravna osoba „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvario Božo Markić.

Optuženi se terete da su počinili, Božo Markić krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 1. i člana 54. KZ-a BiH, a pravna osoba „Nameks“ d.o.o. Široki Brijeg krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 1. u vezi sa članovima 54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba