Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДЕСЕТ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

25.01.2018. 15:33

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против десет лица која се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДЕСЕТ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

Подигнута је оптужница против:

НИКОЛЕ ХРСТИЋА, рођеног 1964. године у Љубушком, држављанина БиХ и Републике Хрватске,

ЉУБЕ ХЕРЦЕГА, рођеног 1980. године у Љубушком, држављанина БиХ,  

ЗДРАВКА КОРДИЋА, рођеног 1995. године у Љубушком, гдје је и настањен, држављанина БиХ,  

АНТЕ ХЕРЦЕГА, рођеног 1993. године у Метковићу, Република Хрватска, држављанина БиХ,

СТОЈИСЛАВА ШУЊИЋА, рођеног 1977. године у Љубушком, држављанина БиХ,

ЉУБЕ ПРЛИЋА, рођеног 1994. године у Мостару, држављанина БиХ и Републике Хрватске,

ЈОЕА ПРИМОРЦА, рођеног 1996. године у Сплиту,  Република Хрватска, држављанина БиХ,  

КРИСТИЈАНА БУНТИЋА, рођеног 1991. године у Чапљини, држављанина БиХ и Републике Хрватске,

ИВИЦЕ ШУЊИЋА, рођеног 1963. године у Љубушком, држављанина БиХ, и

ЗДРАВКА ГРИЗЕЉА, рођеног 1995. године у Љубушком, држављанина БиХ и Републике Хрватске.

Оптужени се терете да су у намјери стицања противправне имовинске користи, у периоду од мјесеца августа до новембра 2014. године, као група организована за кријумчарење миграната, вршили илегално кријумчарење миграната, држављана Р Турске, кроз територију Босне и Херцеговине преко државне границе у Р Хрватску, ради даљег одласка у земље Европске уније.

У оптужници се наводи да је првооптужени Хрстић, као организатор и руководилац групе, ангажовао и остале припаднике групе у циљу стицања противправне имовинске користи да за одређене новчане износе изврше кријумчарења више држављана Републике Турске са подручја БиХ на територију Р Хрватске, а који нису имали важећа путна документа за кретање и прелазак државне границе. 

Оптужница наводи да је организацију ових незаконитих активности оптужени Хрстић договарао заједно са држављанима Р Турске на начин да су договарали број лица, локацију и начин кријумчарења миграната, као и новчани износ који су илегални мигранти оптуженом Хрстићу плаћали за илегално превођење преко државне границе. Оптужени Хрстић је мигранте преузимао у Мостару, након чега би ангажовао остале оптужене, који су у овој организованој групи имали улоге возача и водича у околностима када би пјешке преводили илегалне мигранате преко државне границе на територију Р Хрватске, те у улогама возача мигранте преузимали и превозили до Сплита, Макарске и Загреба, гдје би они наставили даље путовање ка земљама Западне Европе.

Наведене радње представљају кривично дјело и у супротности су са чланом 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем и члановима 15. и 16. Закона о кретању и боравку странаца и азилу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba