Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ВИШЕГРАДУ

12.01.2018. 15:39

Слађан Тасић (1968) се терети за прогон бошњачког цивилног становништва на националној и вјерској основи учествовањем у заробљавању и присилном нестанку лица у Вишеграду 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ВИШЕГРАДУ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      СЛАЂАНА ТАСИЋА, рођеног 1968. године у Бијелој, општина Вишеград, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада Војске РС и полиције СЈБ Вишеград, потпомогнуте паравојним формацијама из Републике Србије, усмјереног против бошњачког цивилног становништва на подручју општине Вишеград, као припадник СЈБ Вишеград,  својим радњама и поступцима активно учествовао у том нападу.

Према наводима оптужнице, оптужени се терети да је 16. јуна 1992. године, на подручју општине Вишеград, заједно са још неколико припадника војске и полиције РС, те раније оптуженим Момиром Тасићем, Петром Тасићем и Мирком Тасићем, против којих је у току кривични поступак пред Судом БиХ због истог кривичног дјела, учествовао у присилном нестанку укупно 6 жртава бошњачке националности, мушкараца које су претходно лишили слободе, присилно и под пријетњом одвезли у непознатом смјеру од када им се губи сваки траг, па се и до данас воде као нестала лица.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачака х) и и) КЗ-а БиХ,  у вези са члановима 29. и 180. ставом 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba