Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U VIŠEGRADU

12.01.2018. 15:39

Slađan Tasić (1968) se tereti za progon bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi učestvovanjem u zarobljavanju i prisilnom nestanku osoba u Višegradu 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U VIŠEGRADU

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      SLAĐANA TASIĆA, rođenog 1968. godine u Bijeloj, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske RS i policije SJB Višegrad, potpomognute paravojnim formacijama iz Republike Srbije, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad, kao pripadnik SJB Višegrad, svojim radnjama i postupcima aktivno učestvovao u tom napadu.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je 16. juna 1992. godine, na području općine Višegrad, zajedno sa još nekoliko pripadnika vojske i policije RS, te ranije optuženim Momirom Tasićem, Petrom Tasićem i Mirkom Tasićem, protiv kojih je u toku krivični postupak pred Sudom BiH zbog istog krivičnog djela, učestvovao u prisilnom nestanku ukupno 6 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca koje su prethodno lišili slobode, prisilno i pod prijetnjom odvezli u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, pa se i do danas vode kao nestale osobe.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačaka h) i i) KZ-a BiH, u vezi sa članovima 29. i 180. stavom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba