Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE JOŠ JEDAN OSUMNJIČENI ZA KRIJUMČARENJE ORUŽJA U SLOVENIJU

10.01.2018. 15:22

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠEN SLOBODE JOŠ JEDAN OSUMNJIČENI ZA KRIJUMČARENJE ORUŽJA U SLOVENIJU

Policijski službenici Federalne uprave policije, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju su lišili slobode osumnjičenog:

- Adisa Abaza, rođenog 1979. godine u Zenici, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne grupe čiji se pripadnici terete za nabavku i krijumčarenje veće količine automatskog naoružanja i municije iz BiH prema Republici Sloveniji i dalje prema zemljama EU.

Ova aktivnost je nastavak istrage u kojoj je prije dvadesetak dana, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo BH registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Utvrđeno je da oružje potiče iz BiH te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja krivičnih djela u zemljama EU.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba