Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I NEDOZVOLJENI PROMET ORUŽJA I VOJNE OPREME

08.01.2018. 15:12

Osumnjičeni je pod istragom kao pripadnik organizirane kriminalne skupine koja je vršila krijumčarenje oružja i streljiva iz BiH prema Sloveniji i zemljama EU radi prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, te korištenja u izvršenju kaznenih djela.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I NEDOZVOLJENI PROMET ORUŽJA I VOJNE OPREME

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

-          Almira Krnjića, rođenog 1986. godine u Travniku.

Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijska tijela Republike Slovenije zaustavila i otkrila specijalno prepravljeno vozilo, BH registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, streljiva i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna suradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu skupinu koja je vršila nabavu i krijumčarenje naoružanja iz BiH prema Sloveniji, i dalje prema zemljama EU sa ciljem da bude prodano na ilegalnom tržištu naoružanja te korišteno za izvršenje teških kaznenih djela u zemljama EU.

Operativnim radom je osumnjičeni Krnjić identificiran kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je lišen slobode i ispitan.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZK-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organizirani kriminal članak 250. KZ-a BiH i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u suradnji sa partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i lišenju slobode svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne skupine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba