Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I NEDOZVOLJENI PROMET ORUŽJA I VOJNE OPREME

08.01.2018. 15:12

Osumnjičeni je pod istragom kao pripadnik organizirane kriminalne grupe koja je vršila krijumčarenje oružja i municije iz BiH prema Sloveniji i zemljama EU radi prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, te korištenja u izvršenju krivičnih djela.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I NEDOZVOLJENI PROMET ORUŽJA I VOJNE OPREME

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

-          Almira Krnjića, rođenog 1986. godine u Travniku.

Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijski organi Republike Slovenije zaustavili i otkrili specijalno prepravljeno vozilo, BH registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, municije i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna saradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu grupu koja je vršila nabavku i krijumčarenje naoružanja iz BiH prema Sloveniji, i dalje prema zemljama EU sa ciljem da bude prodato na ilegalnom tržištu naoružanja te korišteno za izvršenje teških krivičnih djela u zemljama EU.

Operativnim radom je osumnjičeni Krnjić identificiran kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je lišen slobode i ispitan.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organizirani kriminal član 250. KZ-a BiH i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u saradnji sa partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i lišenju slobode svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne grupe.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba