Вијести

У СР ЊЕМАЧКОЈ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ПРИЈЕДОРУ

08.01.2018. 15:10

На основу потјернице расписане на захтјев Тужилаштва БиХ, у Њемачкој је лишен слободе осумњичени за ратни злочин у мјесту Миска Глава.

У СР ЊЕМАЧКОЈ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ПРИЈЕДОРУ

Поступајући на основу међународне потјернице расписане на захтјев Тужилаштва БиХ, полицијски органи СР Њемачке су на подручју Минхена идентификовали и лишили слободе осумњиченог:

- Милорада Обрадовића зв. “Стивен“ рођеног 06.01.1967. године у Приједору.

Осумњичени Милорад Обрадовић је под истрагом Тужилаштва БиХ  и осумњичен је да је у мјесецу јулу 1992. године учествовао у незаконитом лишењу слободе око 120 цивила бошњачке националности на локалитету Миска Глава, општина Приједор, који су након тога спроведени у заробљење те стријељани и убијени на локалитету Кипе - Љубија.

Такође, осумњичени се терети да је лично и директно, пуцајући из ватреног оружја на стадиону  Ф.К. Рудар, убио три цивила бошњачке националности.

Правосудни органи Њемачке су већ покренули  екстрадициону процедуру за изручење осумњиченог и у наредном периоду се очекује његово изручење правосуђу БиХ ради процесуирања за наведени ратни злочин.

Правосуђе БиХ је за наведеним осумњиченим трагало више мјесеци, а постојала су оперативна сазнања да се налази у иностранству. Један осумњичени је недавно лишен слободе на подручју Црне Горе у оквиру истог предмета.

Због наведеног ратног злочина се у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ води поступак у предмету против Слободана Тарањца и др.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама у БиХ, земљама региона и широм свијета, предузима активности на лоцирању, лишењу слободе и изручењу Босни и Херцеговини осумњичених за ратне злочине који се налазе у иностранству.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba