Vijesti

U SR NJEMAČKOJ LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU

08.01.2018. 15:10

Na osnovu potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, u Njemačkoj je lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Miska Glava.

U SR NJEMAČKOJ LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU

Postupajući na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, policijski organi SR Njemačke su na području Minhena identificirali i lišili slobode osumnjičenog:

- Milorada Obradovića zv. “Stiven“ rođenog 06.01.1967. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni Milorad Obradović je pod istragom Tužilaštva BiH  i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke su već pokrenuli ekstradicijsku proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu se očekuje njegovo izručenje pravosuđu BiH radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH je za navedenim osumnjičenim tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu. Jedan osumnjičeni je nedavno lišen slobode na području Crne Gore u okviru istog predmeta.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i širom svijeta, preduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba