Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ САНСКОГ МОСТА И КЉУЧА

03.01.2018. 15:23

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ САНСКОГ МОСТА И КЉУЧА

-          Миће Праштала званог „Кудра“, рођеног 1945. године у Санском Мосту, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Наведени оптужени се терети да је у периоду од маја до септембра 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада Војске Републике Српске, Територијалне одбране и припадника милиције усмјереног против цивилног становништва бошњачке и хрватске националности на подручју општина Сански Мост и Кључ, у својству команданта 6. батаљона 6. санске бригаде ВРС, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

У оквиру напада гранатирани су цивилни објекти, становништво истјерано из својих домова који су запаљени и пљачкани, а истјерано цивилно становништво је одвођено на мјеста гдје су сакупљани и раздвајани, а потом затварани у формиране затвореничке објекте у Санском Мосту и Кључу, гдје су затворени мушкарци били изложени физичком и психичком злостављању, а велики број затвореника транспортован у логор “Мањача” на Мањачи.

Оптужени се терети за злочин против човјечности почињен прогоном цивилног становништва бошњачке и хрватске националности на националној, етничкој и вјерској основи, на начин да је наредио, извршио те знао а није спријечио нити казнио убиства те тешка одузимања слободе цивилима са подручја села Хрустово, у општини Сански Мост и Саница, у општини Кључ.

У нападима на наведена села је почињено убиство 6 лица те противправно затварање већег броја жртава, а напади су резултирали прогоном цјелокупног становништва бошњачке и хрватске националности са наведеног подручја.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba