Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA I KLJUČA

03.01.2018. 15:23

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA I KLJUČA

-          Miće Praštala zvanog „Kudra“, rođenog 1945. godine u Sanskom Mostu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Navedeni optuženi se tereti da je u razdoblju od svibnja do rujna 1992. godine,  u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog pučanstva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općina Sanski Most i Ključ, u svojstvu zapovjednika 6. bataljona 6. sanske brigade VRS, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U okviru napada granatirani su civilni objekti, pučanstvo istjerano iz svojih domova koji su zapaljeni i pljačkani, a istjerano civilno pučanstvo je odvođeno na mjesta gdje su sakupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju, a veliki broj zatočenika transportiran u logor “Manjača” na Manjači.

Optuženi se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen progonom civilnog pučanstva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio te znao a nije spriječio niti kaznio ubojstva te teška oduzimanja slobode civilima sa područja sela Hrustovo, u općini Sanski Most i Sanica, u općini Ključ.

U napadima na navedena sela je počinjeno ubojstvo 6 osoba te protupravno zatvaranje većeg broja žrtava, a napadi su rezultirali progonom cjelokupnog pučanstva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa navedenog područja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba