Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ И ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД ОКО 1,5 МИЛИОНА ЕВРА

03.01.2018. 15:19

Оптужени држављанин Кине, настањен у БиХ, Wu Xiaoping (1973) и правно лице „Baosheng“ д.о.о. Брчко се терете за пореске утаје и изношење из БиХ великих количина новца који је из Р Хрватске уплаћиван на рачуне у иностранству.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ И ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД ОКО 1,5 МИЛИОНА ЕВРА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Wu Xiaoping, рођеног 1973. године у Zheijang, НР Кина, настањен у Брчко дистрикту БиХ

- Правног лица - предузећа „Baosheng“ д.о.о. Брчко, налази се на пијаци Аризона.

У оптужници се наводи да је оптужени Xiaoping током 2015. године као власник и одговорно лице предузећа Baosheng, у договору са њему познатим лицима поријеклом из НР Кине, вршио увоз великих количина робе коју је продавао „на црно“ на подручју пијаце Аризона у Брчко дистрикту БиХ. За наведени промет оптужени је утајио пореска давања за ПДВ у износу од најмање 426.000 КМ.

Такође, у оптужници се наводи да је велике количине готовог новца, стечене продајом робе, оптужени уз помоћ двојице држављана БиХ које ја ангажовао за наведене незаконите активности, кријумчарио преко границе на подручје Републике Хрватске, гдје је новац уплаћиван на рачуне брата оптуженог, који је држављанин НР Кине.

Проводећи истрагу у овом предмету, Тужилаштво БиХ и полицијски органи БиХ су уз помоћ партнерских агенција из Републике Хрватске успјели идентификовати најмање 24 уплате реализоване током 2015. године, које су углавном биле у износима између 30.000 и 90.000 евра.

У оптужници се наводи да је према прикупљеним доказима из БиХ изнесено најмање 1,5 милиона евра (око 2,92 милиона КМ), а наведени новац је изнесен илегалним путем, што је нанијело значајну штету фискалном и пореском систему у БиХ.

Оптужени се терете за кривично дјело порезне утаје из члана 210. и прања новца из члана 209. КЗ-а БиХ.

Уз оптужницу је предложено позивање 9 свједока, 2 стручна вјештака а приложено је око 60 материјалних доказа, укључујући и финансијску документацију.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba