Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU I PRANJE NOVCA U IZNOSU OD OKO 1,5 MILIONA EURA

03.01.2018. 15:19

Optuženi državljanin Kine, nastanjen u BiH, Wu Xiaoping (1973) i pravna osoba „Baosheng“ d.o.o. Brčko se terete za porezne utaje i iznošenje iz BiH velikih količina novca koji je iz R Hrvatske uplaćivan na račune u inostranstvu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU I PRANJE NOVCA U IZNOSU OD OKO 1,5 MILIONA EURA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Wu Xiaoping, rođenog 1973. godine u Zheijang, NR Kina, nastanjen u Brčko distriktu BiH

- Pravne osobe - preduzeća „Baosheng“ d.o.o. Brčko, nalazi se na pijaci Arizona.

U optužnici se navodi da je optuženi Xiaoping tokom 2015. godine kao vlasnik i odgovorna osoba preduzeća Baosheng, u dogovoru sa njemu poznatim osobama porijeklom iz NR Kine, vršio uvoz velikih količina robe koju je prodavao „na crno“ na području pijace Arizona u Brčko distriktu BiH. Za navedeni promet optuženi je utajio poreska davanja za PDV u iznosu od najmanje 426.000 KM.

Također, u optužnici se navodi da je velike količine gotovog novca, stečene prodajom robe, optuženi uz pomoć dvojice državljana BiH koje ja angažovao za navedene nezakonite aktivnosti, krijumčario preko granice na područje Republike Hrvatske, gdje je novac uplaćivan na račune brata optuženog, koji je državljanin NR Kine.

Provodeći istragu u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH i policijski organi BiH su uz pomoć partnerskih agencija iz Republike Hrvatske uspjeli identificirati najmanje 24 uplate realizirane tokom 2015. godine, koje su uglavnom bile u iznosima između 30.000 i 90.000 eura.

U optužnici se navodi da je prema prikupljenim dokazima iz BiH izneseno najmanje 1,5 miliona eura (oko 2,92 miliona KM), a navedeni novac je iznesen ilegalnim putem, što je nanijelo značajnu štetu fiskalnom i poreznom sistemu u BiH.

Optuženi se terete za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. i pranja novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 9 svjedoka, 2 stručna vještaka a priloženo je oko 60 materijalnih dokaza, uključujući i finansijsku dokumentaciju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba