Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ

29.12.2017. 11:49

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ

- Томислава Ковача, зв. „Томо“, рођеног 1959. године у Сарајеву, држављанина БиХ и Р Србије.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада ВРС-а и МУП-а РС усмјереног против бошњачког цивилног становништва на подручју заштићених зона УН-а Сребреница и Жепа, у оквиру којих су извршене операције присилног пресељења цјелокупног цивилног становништва бошњачке националности и хватања, затварања и погубљења по пријеком поступку готово свих мушкараца и дјечака бошњачке националности, њих око 8000 те активности скривања доказа ископавањем и премјештањем посмртних остатака из масовних гробница, оптужени Ковач, као командант Штаба полицијских снага и замјеник министра и министар МУП-а РС, командовао и држао под надзором све полицијске снаге које су учествовале у  почињењу кривичних дјела описаних у 13 тачака оптужнице, чинећи тако значајан допринос у остварењу заједничког циља удруженог злочиначког подухвата.

У оптужници се наводи да су полицијске јединице под контролом оптуженог Ковача учествовале у заробљавању бошњачких мушкараца и дјечака, њиховом присилном затварању, транспорту и масовним егзекуцијама на више локација, укључујући објекат ЗЗ Кравица, Церска, Дом културе у Пилици, Економију Брањево, локације у  Сандићима, Коњевић Пољу те другим локацијама на којима су вршена заробљавања и масовна и појединачна стријељања заробљених цивила бошњачке националности.

Оптужени Томислав Ковач се терети да је починио кривично дјело геноцид из члана 171. тачака а) и б) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. ставом 1. и чланом 29. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba