Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA GENOCID U SREBRENICI

29.12.2017. 11:49

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA GENOCID U SREBRENICI

- Tomislava Kovača, zv. „Tomo“, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i MUP-a RS usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog pučanstva na području zaštićenih zona UN-a Srebrenica i Žepa, u okviru kojih su izvršene operacije prinudnog preseljenja cjelokupnog civilnog pučanstva bošnjačke nacionalnosti i hvatanja, zatočenja i pogubljenja po prijekom postupku gotovo svih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, njih oko 8000 te aktivnosti skrivanja dokaza iskopavanjem i premještanjem posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica, optuženi Kovač, kao zapovjednik Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, zapovijedao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela opisanih u 13 točaka optužnice, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja udruženog zločinačkog pothvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom optuženog Kovača sudjelovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom prinudnom zatočenju, transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekat ZZ Kravica, Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju Branjevo, lokacije u Sandićima, Konjević Polju te drugim lokacijama na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Tomislav Kovač se tereti da je počinio kazneno djelo genocid iz članka 171. točaka a) i b) Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 180. stavkom 1. i člankom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba