Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, BUDŽET BOSNE I HERCEGOVINE OŠTEĆEN ZA 105.915,28 KM

29.12.2017. 11:43

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, BUDŽET BOSNE I HERCEGOVINE OŠTEĆEN ZA 105.915,28 KM

-      LANA GANGA, rođenog 1963. godine u Xinjiangu,  NR Kina, nastanjenog u Srebreniku, ranije osuđivanog pred Sudom BiH, državljanina NR Kine, i

-      pravnih osoba "Q&L"  i "L&N" sa sjedištem u Brčko distriktu.

Optuženi se tereti da je kao osnivač, direktor i odgovorna osoba za zastupanje u pravnim osobama "Q&L" i "L&N" sa sjedištem u Brčko distriktu, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetio budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 105.915,28 KM.

Lan Gang se tereti da je,  u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, robu koju je prethodno uvezao iz NR Kine u BiH  isporučivao, bez evidencije, njemu poznatim kupcima za gotov novac,  a koji promet nije prikazao u svojim knjigovodstvenim evidencijama,  a što je utvrđeno kao manjak popisom robe od strane inspektora UIO BiH i policijskih službenika SIPA-e prilikom pretresa i kontrole izvršene dana 21.12.2015. godine u pomenutim pravnim osobama.

Pravne osobe "Q&L"  i "L&N" sa sjedištem u Brčko distriktu se terete da su  kao pravne osobe raspolagale protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvario Lan Gang.

Optuženi se terete da su počinili, optuženi Lan Gang produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 3. u vezi sa stavom 1. i članom 54. KZ-a BiH, te pravna osoba "L&N" krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 1. i pravna osoba "Q&L" krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 3. u vezi sa stavom 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba