Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

28.12.2017. 14:54

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

- Milovana Slavnića, rođenog 1965. godine u Travniku,  državljanina BiH, i  

- Dinka Alpeza, rođenog 1978. godine u Grudama, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se terete da su, nakon što je prethodno optuženi Alpez pribavio cigarete na njemu poznat način i držao radi nezakonite prodaje u svojoj porodičnoj kući, dogovorio sa optuženim Slavnićem kupovinu i preuzimanje veće količine kartonskih pakovanja sa po 200 komada ručno pravljenih cigareta po cijeni od 7 KM za jedno pakovanje, a koje cigarete je trebala za optuženog Slavnića preuzeti njima poznata osoba na području Banjaluke.

Prilikom realizacije navedene krivično-pravne radnje, optuženi Alpez i njima poznata osoba su legitimisani od strane službenih osoba MUP-a RS te je prilikom pregleda i pretresa unutrašnjosti putničkog motornog vozila pronađena i oduzeta navedena količina cigareta.

Prema navodima optužnice,  optuženi se terete da su u cilju sticaja protivpravne imovinske koristi, optuženi Slavnić imao namjeru kupiti radi nezakonite prodaje proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, a optuženi Alpez nezakonito pokušao proizvode staviti u promet.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. u vezi sa članom 26. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba