Vijesti

NA PODRUČJU SARAJEVA LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA POKUŠAJ ODLASKA NA STRANA RATIŠTA SIRIJE I IRAKA

27.12.2017. 15:57

Operativnim radom, na području sarajevske općine Novi Grad, lociran je i lišen slobode osumnjičeni koji je ostvarivao kontakte sa ciljem odlaska u Siriju.

NA PODRUČJU SARAJEVA LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA POKUŠAJ ODLASKA NA STRANA RATIŠTA SIRIJE I IRAKA

Po nalogu Tužilaštva BiH, a u koordinaciji i saradnji sa operativcima OSA-e BiH i policijskim službenicima SIPA-e, na području sarajevske općine Novi Grad je lišen slobode osumnjičeni koji je pod istragom zbog nezakonitog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije su došli do informacija i dokaza da je ovaj osumnjičeni ostvarivao kontakte sa osobama koje borave na ratištima Sirije i Iraka, u strukturama bliskim tzv. „ISIL“-u, te se raspitivao za načine odlaska i pridruživanja tim formacijama.

Radi se o osobi mlađe životne dobi.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu, kontinuirano preduzima aktivnosti na otkrivanju, sprečavanju i sankcionisanju državljana BiH koji se imaju namjeru pridružiti stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a što je građanima BiH zakonom zabranjeno.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba