Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU BRČKOG

26.12.2017. 13:48

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vida Nikole Lujića, rođenog 1971. godine u Brčkom, državljanina BiH i R Srbije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU BRČKOG

Optuženi se tereti da je za za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine  i Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija na području općine Brčko, u periodu mjeseca juna 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika paravojne formacije „Crvene beretke“ došao u porodičnu kuću žrtve te prijetnjom po život počinio silovanje nad žrtvom, cilivnom ženskom osobom bošnjačke nacionalnosti, što je na navedenu žrtvu ostavilo trajne posljedice povreda fizičkog integriteta i psihičkog zdravlja.

Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stava 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba