Vijesti

U PREDMETU ZA KRIJUMČARENJE VISOKOTARIFNIH ROBA OPTUŽENI PRIZNALI KRIVICU; SPORAZUMIMA PREDVIĐENE USLOVNE I NOVČANE KAZNE TE ODUZIMANJE NEZAKONITO STEČENE IMOVINSKE KORISTI

22.12.2017. 13:02

Sporazumnim priznanjima se predmet u potpunosti završava, a oduzet će se veća količina krijumčarene robe, kao i opreme korištene za krijumčarenje.

U PREDMETU ZA KRIJUMČARENJE VISOKOTARIFNIH ROBA OPTUŽENI PRIZNALI KRIVICU; SPORAZUMIMA PREDVIĐENE USLOVNE I NOVČANE KAZNE TE ODUZIMANJE NEZAKONITO STEČENE IMOVINSKE KORISTI

Nakon što su suočeni sa optužnicom i dokazima, u prisustvu advokata, optuženi u predmetu Neđo Anđelić (1982) i Bojan Jeremić (1977) iz Trebinja, državljani BiH, sporazumno su u potpunosti priznali krivicu za krivična djela za koja se terete.

Optuženi u predmetu kodnog naziva „Pat“ se terete da su vremenskom periodu od 30. augusta do 15. septembra 2016. godine, kao članovi grupe kojom je rukovodila osoba sa područja R Crne Gore, činjenjem krivičnih djela krijumčarili, preprodavali, posredovali u rasturanju neocarinjene robe i to cigareta koje nisu obilježene odgovarajućim akciznim markicama, i to sa teritorije R Crne Gore na teritoriju BiH. Optuženi su izvršili krijumčarenje navedenom robom u dogovoru sa osobom iz R Crne Gore tako što je pomenuta osoba dovezla navedenu robu na crnogorsku stranu obale Bilećkog jezera, na međudržavnoj granici R Crne Gore i BiH, gdje su optuženi pretovarali i preuzimali robu, nakon čega bi gumenim čamcem prevezli na bosanskohercegovačku stranu obale pomenutog jezera, te vozilima dalje transportovali radi skladištenja i dalje prodaje.

Sporazumima je predviđeno da se optuženom Neđi Anđeliću izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine i šest (6) mjeseci, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine, kao i da mu se oduzmu predmeti upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela, među kojima su gumeni čamac i motor za čamac, putničko motorno vozilo, mobilni telefoni i privremeno oduzete cigarete. Od optuženog se također oduzima iznos od 12.000 KM na ime protivpravno stečene imovinske koristi.

Za optuženog Bojana Jeremića je predložena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine i četiri (4) mjeseca kao glavna kazna, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine, te da se kao sporedna kazna izrekne novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, kao i da mu se oduzmu predmeti upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela, među kojima i radio stanica motorola.

U okviru provedenih pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1900 šteka cigareta, a predložene kazne su u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnih djela.

Sporazumnim priznanjima optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

S obzirom da optužnica obuhvata navedene optužene, prihvatanjem sporazuma i izricanjem kazni predmet će u potpunosti biti okončan.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba