Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE TROJICA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN

20.12.2017. 14:43

Radi se o osumnjičenima koji su pod istragom zbog ratnih zločina genocida i pomaganja u genocidu u mjesecu julu 1995. godine.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE TROJICA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine,  u akciji policijskih službenika SIPA-e, na području Vlasenice i Han Pijeska su locirani i lišeni slobode osumnjičeni:

- Mile Kosorić, (1953) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS,

- Rade Garić, (1974) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS,

- Momčilo Tešić, (1963) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

Na području Han Pijeska i Vlasenice se vrše pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu julu 1995. godine te zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića je nakon rata pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima je ubijeno najmanje 30 osoba.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992 - 1995. godine na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. KZ-a BiH, a u vezi sa članom 180. stavovima 1. i 31. KZ-a BiH, a Garić Rade krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) progon KZ-a BiH, u vezi sa članom 172. stavom 1. tačke a), e), f) i tačka k) KZ-a BiH, a sve u vezi sa odredbom člana 180. KZ-a BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, mjera zabrane kao i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba