Vijesti

PREDLOŽENA MJERA PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

15.12.2017. 15:49

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

PREDLOŽENA MJERA PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIVOTVORENJE NOVCA

-      Antu Prnjaka, rođenog 1984. godine u Splitu, državljanina Republike Hrvatske.

Osumnjičenu osobu, za koju je zatražen pritvor, slobode su lišili ovlašteni  policijski službenici Granične policije BiH, nakon čega su je u zakonskom roku predali Tužilaštvu BiH.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. KZ-a BiH.

Prnjak se sumnjiči da je dana 13.12.2017. godine, nakon što je prethodno pribavio veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 eura, krivotvorene novčanice pokušao prenijeti preko carinske linije iz BiH u R Hrvatsku, sa ciljem da krivotvorene novčanice stavi u opticaj kao prave.

Osumnjičeni je od strane Granične policije BiH zaustavljen na Graničnom prelazu Kamensko prilikom ulaska u R Hrvatsku. Tom prilikom je pronađena i oduzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 eura, a osumnjičeni je lišen slobode.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama a), b) i c) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora je predložena za osumnjičenog zbog opasnosti od bjekstva te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba