Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОКО ЧЕТИРИ КИЛОГРАМА КОКАИНА, КОЈИ ЈЕ ЗАПЛИЈЕЊЕН У ШВЕДСКОЈ

14.12.2017. 15:48

Поступајући тужилац је након испитивања осумњиченог према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора. Предмет је резултат добре међународне сарадње Тужилаштва БиХ и партнерских институција Краљевине Шведске.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОКО ЧЕТИРИ КИЛОГРАМА КОКАИНА, КОЈИ ЈЕ ЗАПЛИЈЕЊЕН У ШВЕДСКОЈ

Након дуготрајне и темељите истраге, поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, полицијски службеници SIPA-е су на подручју Лукавца лоцирали, идентификовали и лишили слободе осумњиченог  Дамира Нуркића, рођеног 1981. године у Тузли, настањеног у Лукавцу.

Истрага након запљене око четири килограма кокаина, изузетно високе чистоће (преко 60%), који су 2015. године на броду заплијенили полицијски органи Краљевине Шведске, указала је да је осумњичени Нуркић дио међународне мреже нарко криминала, у којој је заједно са другим лицима, учествовао у кријумчарењу веће количине опојне дроге кокаин.

Заједничком међународном истрагом су прикупљени докази да је осумњичени Дамир Нуркић, осумњичен да је организовао и координисао међународни транспорт и кријумчарење опојне дроге кокаин из Словеније, преко Аустрије те даље у смјеру Шведске, како би био достављен лицима са подручја БиХ која се налазе у Шведској и представљају припаднике илегалног нарко тржишта у тој земљи.

Правосудне институције Краљевине Шведске су за наведено кријумчарење кокаина процесуирале три лица са подручја БиХ и региона, која се налазе на подручју Шведске.  Мирнес Дајџић осуђен на четири године затвора, Владимир Јоцић на шест година и Сувад Мујезиновић на четири године затвора.

Заплијењени кокаин је изузетно велике чистоће, у односу на запљене које су забиљежене у Европи, те његова вриједност на илегалном нарко тржишту износи више од 300.000 КМ.

За осумњиченог Дамира Нуркића, који је под истрагом због кривичног дјела организираног криминала (чл. 250.) и неовлаштеног промета опојним дрогама (чл. 195.) КЗ-а БиХ, предложена је мјера притвора из разлога описаних у члану 132. тачка б) ЗКП-а БиХ, односно због опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Притвор је предложен и из разлога јер је током истраге утврђено да је осумњичени обилазио свједоке и саучеснике те их застрашивао и упућивао како да свједоче у предмету.

Тужилаштво БиХ учествује у више међународних операција са циљем борбе против кривичних дјела са међународним елементом, а у наведеном предмету остварена је сарадња са институцијама Шведске и Аустрије.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba