Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIJUMČARENJE OKO ČETIRI KILOGRAMA KOKAINA, KOJI JE ZAPLIJENJEN U ŠVEDSKOJ

14.12.2017. 15:48

Postupajući tužitelj je nakon ispitivanja osumnjičenog prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora. Predmet je rezultat dobre međunarodne suradnje Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija Kraljevine Švedske.

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠEN SLOBODE OSUMNJIČENI ZA KRIJUMČARENJE OKO ČETIRI KILOGRAMA KOKAINA, KOJI JE ZAPLIJENJEN U ŠVEDSKOJ

Nakon dugotrajne i temeljite istrage, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e su na području Lukavca locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Damira Nurkića, rođenog 1981. godine u Tuzli, nastanjenog u Lukavcu.

Istraga nakon zapljene oko četiri kilograma kokaina, izuzetno visoke čistoće (preko 60%), koji su 2015. godine na brodu zaplijenili policijska tijela Kraljevine Švedske, ukazala je da je osumnjičeni Nurkić dio međunarodne mreže narko kriminala, u kojoj je skupa sa drugim osobama, sudjelovao u krijumčarenju veće količine opojne droge kokain.

Zajedničkom međunarodnom istragom su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni Damir Nurkić, osumnjičen da je organizirao i koordinirao međunarodni transport i krijumčarenje opojne droge kokain iz Slovenije, preko Austrije te dalje u pravcu Švedske, kako bi bio dostavljen osobama sa područja BiH koje se nalaze u Švedskoj i predstavljaju pripadnike ilegalnog narko tržišta u toj zemlji.

Pravosudne institucije Kraljevine Švedske su za navedeno krijumčarenje kokaina procesuirale tri osobe sa područja BiH i regije, koje se nalaze na području Švedske. Mirnes Dajdžić osuđen na četiri godine zatvora, Vladimir Jocić na šest godina i Suvad Mujezinović na četiri godine zatvora.

Zaplijenjeni kokain je izuzetno velike čistoće, u odnosu na zapljene koje su zabilježene u Europi, te njegova vrijednost na ilegalnom narko tržištu iznosi više od 300.000 KM.

Za osumnjičenog Damira Nurkića, koji je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala (čl. 250.) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl. 195.) KZ-a BiH, predložena je mjera pritvora iz razloga opisanih u članku 132. točka b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Pritvor je predložen i iz razloga jer je tijekom istrage utvrđeno da je osumnjičeni obilazio svjedoke i suučesnike te ih zastrašivao i instruirao kako da svjedoče u predmetu.

Tužiteljstvo BiH sudjeluje u više međunarodnih operacija sa ciljem borbe protiv kaznenih djela sa međunarodnim elementom, a u navedenom predmetu ostvarena je suradnja sa institucijama Švedske i Austrije.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba