Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОРЕЗНЕ УТАЈЕ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

14.12.2017. 15:27

Оптужени Невзат Беровић (Nevzat Berovikj) споразумно је признао кривицу. Предложена казна затвора и забрана бављења пословима увоза текстилне робе у трајању од пет година.

ОПТУЖЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПОРЕЗНЕ УТАЈЕ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

Оптужени Невзат Беровић, рођен 1977. године у Скопљу, у потпуности је признао кривицу за почињено кривично дјело организирани криминал из члана 250. став 2., у вези са кривичним дјелом порезна утаја или превара из члана 210. став 4. у вези ставова 1. и 2., све у вези са члановима 31. и 54. КЗ-а БиХ, те закључио споразум о признању кривице са тужиоцем из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Споразумним признањем тужилаштво за оптуженог предлаже изрицање казне затвора у трајању од једне (1) године. Такође, оптуженом се предлаже изрицање мјере безбједности забране вршења дјелатности увоза текстилне робе у трајању од пет (5) година од правоснажности пресуде те мјера безбједности одузимање предмета кориштених у извршењу предметног кривичног дјела, међу којима су мобилни телефони.

Оптужени се терете да су као организована група починилаца, током увоза текстилне робе из Турске у периоду од 2015. до 2017. године, починили низ незаконитости везаних за прављење фиктивне документације ради избјегавања обрачуна и плаћања ПДВ-а те кориштењем фиктивне документације неосновано и незаконито остваривали поврат ПДВ-а од УИО БиХ, након чега је директор предузећа „Alper Trade“ д.о.о. тако стечени новац убацивао у редовне финансијске трансакције те на тај начин починио кривично дјело прања новца.

Споразумним признањем оптужени је у потпуности признао одговорност за почињено кривично дјело те се одрекао права на суђење, као и права на жалбу на пресуду коју му на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Потписивањем споразума оптужени се обавезао и на плаћање трошкова који су произашли из овог кривичног поступка.

Предложена казна је у складу са кривичном праксом за наведена кривична дјела и адекватна је одговорности и учешћу оптуженог у наведеном кривичном дјелу.

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba