Vijesti

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO POREZNE UTAJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

14.12.2017. 15:27

Optuženi Nevzat Berović (Nevzat Berovikj) sporazumno je priznao krivicu. Predložena kazna zatvora i zabrana bavljenja poslovima uvoza tekstilne robe u trajanju od pet godina.

OPTUŽENI ZA KRIVIČNO DJELO POREZNE UTAJE SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Optuženi Nevzat Berović, rođen 1977. godine u Skoplju, u potpunosti je priznao krivicu za počinjeno krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2., u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi stavova 1. i 2., sve u vezi sa članovima 31. i 54. KZ-a BiH, te zaključio sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Sporazumnim priznanjem tužilaštvo za optuženog predlaže izricanje kazne zatvora u trajanju od jedne (1) godine. Također, optuženom se predlaže izricanje mjere sigurnosti zabrane vršenja djelatnosti uvoza tekstilne robe u trajanju od pet (5) godina od pravosnažnosti presude te mjera sigurnosti oduzimanje predmeta korištenih u izvršenju predmetnog krivičnog djela, među kojima su mobilni telefoni.

Optuženi se terete da su kao organizovana grupa počinilaca, tokom uvoza tekstilne robe iz Turske u periodu od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije radi izbjegavanja obračuna i plaćanja PDV-a te korištenjem fiktivne dokumentacije neosnovano i nezakonito ostvarivali povrat PDV-a od UIO BiH, nakon čega je direktor preduzeća „Alper Trade“ d.o.o. tako stečeni novac ubacivao u redovne finansijske transakcije te na taj način počinio krivično djelo pranja novca.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao odgovornost za počinjeno krivično djelo te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se obavezao i na plaćanje troškova koji su proizašli iz ovog krivičnog postupka.

Predložena kazna je u skladu sa krivičnom praksom za navedena krivična djela i adekvatna je odgovornosti i učešću optuženog u navedenom krivičnom djelu.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba