Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH, GORDANA TADIĆ, SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA IMIGRACIJSKE I CARINSKE SLUŽBE SAD-a

13.12.2017. 14:46

Centralne teme sastanka odnosile su se na pitanja vezana za vladavinu prava i zajedničku saradnju u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

 

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH, GORDANA TADIĆ, SASTALA SE SA ZVANIČNICIMA IMIGRACIJSKE I CARINSKE SLUŽBE SAD-a

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, zamjenikom rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine, Izetom Odobašićem i rukovodiocem Odsjeka III u ovom odjelu, Stankom Blagićem, sastala se sa predstavnicima Imigracijske i carinske službe SAD-a, g. Michaelom MacQueenom i g. Michaelom McVickerom, kao i g. Markom Shafferom iz Državne bezbjednosti, rukovodiocem Jedinice za istrage počinilaca kršenja ljudskih prava i ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH i Imigracijska i carinska služba SAD-a imaju dobru i kontinuiranu dugogodišnju saradnju u otkrivanju, identificiranju i procesuiranju osoba koje su učestvovale u ratnim zločinima, a uspjele su emigrirati u SAD nakon završetka rata u BiH.

U protekloj deceniji je više od 10 osumnjičenih za ratne zločine otkriveno, procesuirano i deportovano iz SAD-a u BiH kako bi bili procesuirani u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, među kojima su bili osumnjičeni svih nacionalnosti i oba spola.

Predstavnici dviju institucija imaju zajedničku misiju i cilj, a to je borba protiv nekažnjenosti i skrivanja osumnjičenih za ratne zločine, sa zajedničkim ciljem da se svi osumnjičeni privedu pravdi.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba