Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ФОЧИ

12.12.2017. 13:16

Милан Тодовић (1961) се терети за ратни злочин силовања и сексуалног злостављања, противправног затварања жртве бошњачке националности и држања у заробљеништву и сексуалном ропству у Фочи 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ФОЧИ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Милана Тодовића, рођеног 1961. године у мјесту Челебићи – Веленићи, општина Фоча, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада војске, паравојних и полицијских снага РС усмјереног на цивилно бошњачко становништво на подручју општине Фоча, у временском периоду од 30. октобра 1992. до 05. марта 1993. године на подручју Фоче, у својству припадника ВРС, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Према наводима оптужнице, након што је жртва заробљена и силована на различитим локацијама од стране различитих припадника ВРС, оптужени се терети да је жртву присилио на сексуално ропство, купивши је од припадника ВРС.

Оптужени је у наведеном периоду  жртву држао у стамбеној згради затворену у нехуманим условима, без хране, воде, струје и гријања,  гдје ју је малтретирао и тукао наносећи јој физичке повреде те силовао више пута и присиљавао на сексуални однос све док није успјела побјећи.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка г) у вези са чланом 53. ставом 1. и чланом 180. ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba