Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U FOČI

12.12.2017. 13:16

Milan Todović (1961) se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, protupravnog zatvaranja žrtve bošnjačke nacionalnosti i držanja u zarobljeništvu i seksualnom ropstvu u Foči 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U FOČI

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Milana Todovića, rođenog 1961. godine u mjestu Čelebići – Velenići, općina Foča, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko pučanstvo na području općine Foča, u vremenskom razdoblju od 30. listopada 1992. do 05. ožujka 1993. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što je žrtva zarobljena i silovana na različitim lokacijama od strane različitih pripadnika VRS, optuženi se tereti da je žrtvu prinudio na seksualno ropstvo, kupivši je od pripadnika VRS.

Optuženi je u navedenom razdoblju  žrtvu držao u stambenoj zgradi zatočenu u nehumanim uvjetima, bez hrane, vode, struje i grijanja,  gdje ju je maltretirao i tukao nanoseći joj tjelesne povrede te silovao više puta i prisiljavao na seksualni odnos sve dok nije uspjela pobjeći.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka g) u svezi sa člankom 53. stavkom 1. i člankom 180. stavkom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba