Вијести

ПОДИГНУТА ДО САДА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ПРАВОСУЂА БиХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ВЛАСЕНИЦИ; ЧЕТВОРИЦА ОПТУЖЕНИХ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ПОЧИЊЕНЕ НАД ВИШЕ ДЕСЕТИНА ЖРТАВА, УКЉУЧУЈУЋИ УБИСТВА, НЕЗАКОНИТА ЗАРОБЉАВАЊА И ПРОГОНЕ

06.12.2017. 15:18

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ДО САДА НАЈОБИМНИЈА ОПТУЖНИЦА ПРАВОСУЂА БиХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ВЛАСЕНИЦИ; ЧЕТВОРИЦА ОПТУЖЕНИХ СЕ ТЕРЕТЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ПОЧИЊЕНЕ НАД ВИШЕ ДЕСЕТИНА ЖРТАВА, УКЉУЧУЈУЋИ УБИСТВА, НЕЗАКОНИТА ЗАРОБЉАВАЊА И ПРОГОНЕ

- Манета Ђурића, рођеног 1956. године у Санском Мосту, држављанина БиХ,

- Раденка Станића, рођеног 1960. године у Власеници,

- Мирослава Краљевића зв. “Мићо“, рођеног 1968. године у Власеници, држављанина БиХ,

- Горана Гарића, рођеног 1970. године у Власеници, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, током 1992. и 1993. године, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

У оптужници се наводи да су оптужени у вријеме широког и систематичног напада на цивилно бошњачко становништво на подручју Власенице и околине, оптужени Ђурић на функцији начелника СЈБ Власеница, оптужени Станић као командир СЈБ Власеница и оптужени Краљевић као командир Специјалног вода у СЈБ Власеница те оптужени Гарић као активни припадник СЈБ Власеница, починили прогон бошњачког становништва на политичкој, националној, културној и вјерској основи.

Оптужница обухвата убиства и присилне нестанке најмање 22 лица, незаконита заробљавања, мучења и злостављања више десетина лица у више објеката за заробљавање на подручју Власенице, пљачкање и уништавање имовине бошњачког становништва те друге злочине који су до прољећа 1993. године довели до прогона готово цјелокупног становништва бошњачке националности са наведеног подручја, од чега се мали број становника вратио у мјеста пријератног боравишта.

У оптужници се наводи да су оптужени лично и директно, заједно са другим припадницима војске и полиције, наоружани и уз пријетњу силе, прогонили и проналазили цивиле бошњачке националности, које су из њихових домова или других локација одводили у објекте за заробљавање на неколико локација, укључујући и логор Сушица.

Заробљеници су пролазили кроз тешке тортуре, мучења и злостављања, од којих су неки од заробљеника и преминули, а једном броју заробљеника се од тада губи сваки траг и до данас њихови посмртни остаци нису пронађени. Такође, оптужени се терете и за мучења заробљеника на изразито понижавајуће начине, тјерање на међусобне понижавајуће сексуалне радње, као и друге облике злостављања.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужбе доказивати позивањем више од 140 свједока који се налазе широм БиХ, у иностранству и прекоокеанским земљама, а 20 свједока ће дати изјаву уз неке од мјера заштите. Приложено је више стотина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba