Vijesti

PODIGNUTA DO SADA NAJOPSEŽNIJA OPTUŽNICA PRAVOSUĐA BiH ZA RATNE ZLOČINE U VLASENICI; ČETVORICA OPTUŽENIH SE TERETE ZA RATNE ZLOČINE POČINJENE NAD VIŠE DESETINA ŽRTAVA, UKLJUČUJUĆI UBOJSTVA, NEZAKONITA ZAROBLJAVANJA I PROGONE

06.12.2017. 15:18

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA DO SADA NAJOPSEŽNIJA OPTUŽNICA PRAVOSUĐA BiH ZA RATNE ZLOČINE U VLASENICI; ČETVORICA OPTUŽENIH SE TERETE ZA RATNE ZLOČINE POČINJENE NAD VIŠE DESETINA ŽRTAVA, UKLJUČUJUĆI UBOJSTVA, NEZAKONITA ZAROBLJAVANJA I PROGONE

- Maneta Đurića, rođenog 1956. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH,

- Radenka Stanića, rođenog 1960. godine u Vlasenici,

- Miroslava Kraljevića zv. “Mićo“, rođenog 1968. godine u Vlasenici, državljanina BiH,

- Gorana Garića, rođenog 1970. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, tijekom 1992. i 1993. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno bošnjačko pučanstvo na području Vlasenice i okolice, optuženi Đurić na funkciji načelnika SJB Vlasenica, optuženi Stanić kao komandir SJB Vlasenica i optuženi Kraljević kao komandir Specijalnog voda u SJB Vlasenica te optuženi Garić kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, počinili progon bošnjačkog pučanstva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnica obuhvata ubojstva i prinudne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zarobljavanja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zarobljavanje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog pučanstva te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog pučanstva bošnjačke nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

U optužnici se navodi da su optuženi osobno i izravno, skupa sa drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zarobljavanje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

Zarobljenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, od kojih su neki od zarobljenika i preminuli, a jednom broju zarobljenika se od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, optuženi se terete i za mučenja zarobljenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka koji se nalaze diljem BiH, u inozemstvu i prekooceanskim zemljama, a 20 svjedoka će dati izjavu uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba