Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ У НЕОВЛАШТЕНОМ МЕЂУНАРОДНОМ ПРОМЕТУ ОРУЖЈА ИЗ БиХ НА ПОДРУЧЈЕ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ

05.12.2017. 15:25

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ У НЕОВЛАШТЕНОМ МЕЂУНАРОДНОМ ПРОМЕТУ ОРУЖЈА ИЗ БиХ НА ПОДРУЧЈЕ РЕПУБЛИКЕ АУСТРИЈЕ

- ЕСАДА КАХВЕЏИЋА, рођеног 1965. године у Оџаку, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- СТЕВАНА ЖАРКИЋА, рођеног 1964. године у Доњем Жабару, раније осуђиваног, држављанина БиХ,

- АЛМИРА КАХВЕЏИЋА, рођеног 1995. године у Дизелдорфу, Њемачка, раније осуђиваног, држављанина БиХ,и

- ПЕТРА МИРКИЋА, рођеног 1973. године у Донауверту, Њемачка, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду од мјесеца септембра до новембра 2016. године, оптужени Есад Кахвеџић као организатор и руководилац групе, а остали као припадници организоване групе, у намјери и вођени заједничким интересом у циљу стицања противправне имовинске користи вршили неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе са територије БиХ на територију Р Аустрије, како би било кориштено за извршење кривичних дјела, на начин да су без прибављеног одобрења набављали, држали и продавали већу количину ватреног оружја и муниције, што је грађанима законом изричито забрањено.

Оптужени се терете да су у више наврата, првооптужени по претходно оствареном договору са лицем са подручја Р Аустрије организовао и посредовао у међународном промету, а остали ради кријумчарења, превоза и посредовања у међународном промету оружјем вршили неовлаштену набавку и откуп веће количине оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, међу којима и аутоматске пушке, заосталих из рата у БиХ, за унапријед договорену новчану накнаду продавали поменутом лицу, које је оружје преузимало на подручју БиХ како би илегалним каналима било кријумчарено на подручје Р Аустрије.

Према наводима оптужнице, приликом претреса кућа, станова и других просторија оптужених,  пронађена је и одузета велика количина оружја и минско-експлозивних средстава, муниције, војне опреме и наоружања,  између осталог: пушке и пиштољи реномираних произвођача са пратећом опремом, муниција разних калибара, ручне бомбе, ручни бацачи тзв. „зоље“, мине, експлозив, иницијалне и детонаторске каписле,  као и панцир и алат за прекуцавање серијских бројева и бројева шасија.

Такође, у оптужници се наводи да је оптужени Кахвеџић незаконито држао дуванске производе, односно да је од трећих лица набавио 448 кг резаног дувана и дувана у листу, како би дуван као готови производ продавао на црном тржишту, а који дуван је приликом претреса куће пронађен и одузет.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштени  промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. све у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ, а оптужени Стеван Жаркић и Петар Миркић и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из члана 399. КЗ-а РС, те оптужени Есад Кахвеџић и кривична дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја из члана 371. КЗ-а Ф БиХ и недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Током провођења истраге остварена је значајна и координисана сарадња Тужилаштва БиХ са партнерским и правосудним институцијама Републике Аустрије.

Тужилаштво БиХ, са партнерским агенцијама више земаља, интензивно ради на откривању, спречавању и кривичном процесуирању лица која се баве кријумчарењем оружја, заосталог из рата у БиХ, према земљама ЕУ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba