Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA SUDJELOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE REPUBLIKE AUSTRIJE

05.12.2017. 15:25

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE OPTUŽENE ZA SUDJELOVANJE U NEOVLAŠTENOM MEĐUNARODNOM PROMETU ORUŽJA IZ BiH NA PODRUČJE REPUBLIKE AUSTRIJE

- ESADA KAHVEDŽIĆA, rođenog 1965. godine u Odžaku, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- STEVANA ŽARKIĆA, rođenog 1964. godine u Donjem Žabaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

- ALMIRA KAHVEDŽIĆA, rođenog 1995. godine u Duesseldorfu, Njemačka, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

- PETRA MIRKIĆA, rođenog 1973. godine u Donauwoerthu, Njemačka, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom razdoblju od mjeseca rujna do studenog 2016. godine, optuženi Esad Kahvedžić kao organizator i rukovoditelj skupine,  a ostali kao pripadnici organizirane skupine, u namjeri i vođeni zajedničkim interesom u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi vršili neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe sa teritorija BiH na teritorij R Austrije, kako bi bilo korišteno za izvršenje kaznenih djela, na način da su bez pribavljenog odobrenja nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja i streljiva, što je građanima zakonom izričito zabranjeno.

Optuženi se terete da su u više navrata, prvooptuženi po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom sa područja R Austrije organizirao i posredovao u međunarodnom prometu, a ostali radi krijumčarenja, prijevoza i posredovanja u međunarodnom prometu oružjem vršili neovlaštenu nabavu i otkup veće količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, među kojima i automatske puške, zaostalih iz rata u BiH, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu prodavali pomenutoj osobi, koja je oružje preuzimala na području BiH kako bi ilegalnim kanalima bilo krijumčareno na područje R Austrije.

Prema navodima optužnice, prigodom pretresa kuća, stanova i drugih prostorija optuženih,  pronađena je i oduzeta velika količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, streljiva, vojne opreme i naoružanja,  između ostalog: puške i pištolji renomiranih proizvođača sa pratećom opremom, streljivo raznih kalibara, ručne bombe, ručni bacači tzv. „zolje“, mine, eksploziv, inicijalne i detonatorske kapisle, kao i pancir i alat za prekucavanje serijskih brojeva i brojeva šasija.

Također, u optužnici se navodi da je optuženi Kahvedžić nezakonito držao duhanske proizvode, odnosno da je od trećih osoba nabavio 448 kg rezanog duhana i duhana u listu, kako bi duhan kao gotovi proizvod prodavao na crnom tržištu, a koji duhan je prigodom pretresa kuće pronađen i oduzet.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni  promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. sve u svezi sa člankom 54. KZ-a BiH, a optuženi Stevan Žarkić i Petar Mirkić i kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz članka 399. KZ-a RS, te optuženi Esad Kahvedžić i kaznena djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz članka 371. KZ-a F BiH i nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tijekom provođenja istrage ostvarena je značajna i koordinirana suradnja Tužiteljstva BiH sa partnerskim i pravosudnim institucijama Republike Austrije.

Tužiteljstvo BiH, sa partnerskim agencijama više zemalja, intenzivno radi na otkrivanju, sprječavanju i kaznenom procesuiranju osoba koje se bave krijumčarenjem oružja, zaostalog iz rata u BiH, prema zemljama EU.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba