Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ, БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА 99.294,32 КМ

01.12.2017. 14:40

Тужилац у Посебном одјелу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ, БУЏЕТ БиХ ОШТЕЋЕН ЗА 99.294,32 КМ

- БРАНИСЛАВА ГАЛИЋА, рођеног 1974. године у Зеници, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, и

- ПРАВНОГ ЛИЦА Branex д.о.о. Бусовача, чији је оснивач и директор Бранислав Галић.

У оптужници се наводи да је Бранислав Галић, у својству директора и одговорног лица без ограничења овлаштења у оквиру регистроване дјелатности у правном лицу Branex д.о.о. Бусовача, у периоду од мјесеца октобра до децембра 2009. године починио утају ПДВ-а у укупном износу од 99.294,32 КМ, за који износ је оштећен буџет БиХ.

Оптужени Галић се терети да је прибавио документацију лажног садржаја, односно у својим званичним књиговодственим евиденцијама приказао и обрачунао лажне улазе робе и припадајућу лажну документацију од наводног добављача, ПДВ обвезника, без да је у стварности уопште дошло до такве набавке те на основу тога незаконито и неосновано приказао и остварио одбитак улазног пореза, чинећи на тај начин директну штету по буџет БиХ.

Правно лице Branex д.о.о. Бусовача се терети да је као правно лице располагало противправно оствареном имовинском користи, коју је у име, за рачун и у корист правног лица остварио Бранислав Галић.

Оптужени се терете да су починили, Бранислав Галић кривично дјело порезне утаје из члана 210. став 2. у вези са ставом 1. и чланом 54. КЗ-а БиХ, а правно лице Branex д.о.о. Бусовача кривично дјело порезне утаје из члана 210. став 2. у вези са ставом 1. и члановима 54. и  124. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba