Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA 99.294,32 KM

01.12.2017. 14:40

Tužitelj u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA 99.294,32 KM

- BRANISLAVA GALIĆA, rođenog 1974. godine u Zenici, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i

- PRAVNE OSOBE Branex d.o.o. Busovača, čiji je osnivač i ravnatelj Branislav Galić.

U optužnici se navodi da je Branislav Galić, u svojstvu ravnatelja i odgovorne osobe bez ograničenja ovlasti u okviru registrirane djelatnosti u pravnoj osobi Branex d.o.o. Busovača, u razdoblju od mjeseca listopada do prosinca 2009. godine počinio utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 99.294,32 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Optuženi Galić se tereti da je pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, odnosno u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazao i obračunao lažne ulaze robe  i pripadajuću lažnu dokumentaciju od navodnog dobavljača, PDV obveznika, bez da je u stvarnosti uopće došlo do takve nabave te na temelju toga nezakonito i neutemeljeno prikazao i ostvario odbitak ulaznog poreza, čineći na taj način izravnu štetu po proračun BiH.

Pravna osoba Branex d.o.o. Busovača se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe ostvario Branislav Galić.

Optuženi se terete da su počinili, Branislav Galić kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. i člankom 54. KZ-a BiH, a pravna osoba Branex d.o.o. Busovača kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. i člancima 54. i  124. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba