Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA 99.294,32 KM

01.12.2017. 14:40

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU, BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA 99.294,32 KM

- BRANISLAVA GALIĆA, rođenog 1974. godine u Zenici, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i

- PRAVNOG LICA Branex d.o.o. Busovača, čiji je osnivač i direktor Branislav Galić.

U optužnici se navodi da je Branislav Galić, u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu Branex d.o.o. Busovača, u periodu od mjeseca oktobra do decembra 2009. godine počinio utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 99.294,32 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi Galić se tereti da je pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, odnosno u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazao i obračunao lažne ulaze robe i pripadajuću lažnu dokumentaciju od navodnog dobavljača, PDV obveznika, bez da je u stvarnosti uopšte došlo do takve nabavke te na osnovu toga nezakonito i neosnovano prikazao i ostvario odbitak ulaznog poreza, čineći na taj način direktnu štetu po budžet BiH.

Pravno lice Branex d.o.o. Busovača se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario Branislav Galić.

Optuženi se terete da su počinili, Branislav Galić krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 54. KZ-a BiH, a pravno lice Branex d.o.o. Busovača krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i  124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba