Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ФОЧИ

23.11.2017. 14:51

Драган Јањић (1967) се терети за ратни злочин силовања и сексуалног злостављања жртве бошњачке националности те помагање у противправном затварању цивилних лица, вршећи њихова незаконита лишења слободе у Фочи 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ФОЧИ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

Драгана Јањића, рођеног 1967. године у Пљевљима, Црна Гора, држављанина БиХ и Р Србије.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада војске, паравојних и полицијских снага РС усмјереног на цивилно бошњачко становништво на подручју општине Фоча, у временском периоду од почетка мјесеца априла па до краја мјесеца септембра 1992. године, у својству припадника Полицијске станице у Миљевини, дошао до зграде у близини полицијске станице те извео жртву, жену бошњачке националности, заједно са породицом и одвео их у просторије полицијске станице гдје је у једној просторији задржао жртву под пријетњом и над њом починио силовање и сексуално злостављање.

Оптужени се терети да је у наведеном временском оквиру, заједно са другим припадницима полиције вршио незаконита лишавања слободе и затварања цивилних лица бошњачке националности у просторије станице полиције у Миљевини, иако је био свјестан да за такве поступке нема законског основа и да ће жртве након тога бити, супротно основним правилима међународног права, затворене у КПД у Фочи. Дио лица која су била затворена је убијен, а неким лицима се од тада до данас губи сваки траг.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке г) и е), у вези са члановима 31. и 180. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba