Vijesti

U OPĆINI VLASENICA, PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, PROVODI SE EKSHUMACIJA; PRONAĐENI NEKOMPLETNI OSTACI JEDNOG TIJELA, POTRAGA SE NASTAVLJA

23.11.2017. 14:50

Na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, u općini Vlasenica, provodi se ekshumacija koju po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordinira istražilac Tužilaštva BiH.

U OPĆINI VLASENICA, PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, PROVODI SE EKSHUMACIJA; PRONAĐENI NEKOMPLETNI OSTACI JEDNOG TIJELA, POTRAGA SE NASTAVLJA

Ekshumacija je započela danas, a pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, kao i dijelovi odjeće i obuće te lični dokumenti.

Najvjerovatnije da je riječ o primarnoj grobnici, a potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtve putem analize DNK uzorka.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Vlasenica koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba