Вијести

ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ПРАЊЕ НОВЦА И ПОРЕСКЕ УТАЈЕ У ИЗНОСУ ОД ОКО 350.000 КМ; ОПТУЖЕНО 9 ФИЗИЧКИХ И 2 ПРАВНА ЛИЦА, ПРЕДУЗЕЋА

16.11.2017. 15:29

Оптужнице се односе на незаконитости приликом увоза текстилне робе из Турске, те утаје ПДВ-а за које је оштећен буџет и сви грађани БиХ.

ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ПРАЊЕ НОВЦА И ПОРЕСКЕ УТАЈЕ У ИЗНОСУ ОД ОКО 350.000 КМ; ОПТУЖЕНО 9 ФИЗИЧКИХ И 2 ПРАВНА ЛИЦА, ПРЕДУЗЕЋА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

- Екрема Гоњанина, рођеног 1962. године у Новом Пазару, Србија,

- Невзата Беровића, (Невзат Беровикј) рођеног 1977. године у Скопљу,

- Анте Ибралића, рођеног 1954. године у Тузли,

- Сулејмана Брковића, рођеног 1952. године у Тузли,

- Асима Алагића, рођеног 1963. године у Тузли,

- Азема Куртановића, рођеног 1967. године у Тутину, Србија,

- Хазема Павитиновића, рођеног 1987. године у Тузли,

- Армина Поплате, рођеног 1975. године у Добоју,

-Џевата Беровића (Дјеват Беровикј) рођеног 1974. године у Батинцима, Македонија, (оптужен одвојеном оптужницом),

- привредног друштва „Alper Trade“ д.о.о. Дубраве, Брчко дистрикт,

- шпедитерске фирме „Arbelšped“ д.о.о. Сарајево.

Оптужени се терете да су као организована група починилаца, током увоза текстилне робе из Турске у периоду од 2015. до 2017. године, починили низ незаконитости везаних за прављење фиктивне документације ради избјегавања обрачуна и плаћања ПДВ-а те кориштењем фиктивне документације неосновано и незаконито остваривали поврат ПДВ-а од УИО БиХ, након чега је директор предузећа „Alper Trade“ д.о.о. тако стечени новац убацивао у редовне финансијске трансакције те на тај начин починио кривично дјело прања новца, остваривиши незакониту имовинску корист у износу од 348.902,00 КМ, за који износ је оштећен буџет те тиме и сви грађани БиХ.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету формирало заједнички истражни тим, састављен од запосленика Тужилаштва БиХ, SIPA-е, Граничне полиције и УИО БиХ те провело обимну вишемјесечну истрагу у акцијама оперативног назива „Truck“ и „Bonus“, у оквиру којих су у мјесецу мају ове године извршена лишења слободе и претреси на више локација у више градова у сјеверном дијелу БиХ и Сарајеву, током које је заплијењен и камион робе.

За тројицу осумњичених, који се налазе у притвору, тужилаштво ће тражити продужење мјере притвора, а за остале осумњичене одговарајуће мјере забране, како не би могли ометати поступак.

Оптужени се терете за кривична дјела организирног криминала из члана 250. КЗ-а БиХ, порезне утаје или преваре из члана 210. КЗ-а БиХ и кривично дјело прања новца из члана 209. КЗ-а БиХ.

Током поступка Тужилаштво БиХ ће тражити поврат незаконите имовинске користи у износу од око 350.000 КМ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама за провођење закона, ради на више предмета који се односе на кривична дјела пореских утаја и финансијског криминала, а наведени предмет је показатељ ефикасног рада заједничких истражних тимова.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba