Vijesti

PODIGNUTE OPTUŽNICE ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, PRANJE NOVCA I POREZNE UTAJE U IZNOSU OD OKO 350.000 KM; OPTUŽENO 9 FIZIČKIH I 2 PRAVNE OSOBE, PODUZEĆA

16.11.2017. 15:29

Optužnice se odnose na nezakonitosti prigodom uvoza tekstilne robe iz Turske, te utaje PDV-a za koje je oštećen proračun i svi građani BiH.

PODIGNUTE OPTUŽNICE ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, PRANJE NOVCA I POREZNE UTAJE U IZNOSU OD OKO 350.000 KM; OPTUŽENO 9 FIZIČKIH I 2 PRAVNE OSOBE, PODUZEĆA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

- Ekrema Gonjanina, rođenog 1962. godine u Novom Pazaru, Srbija,

- Nevzata Berovića, (Nevzat Berovikj) rođenog 1977. godine u Skoplju,

- Ante Ibralića, rođenog 1954. godine u Tuzli,

- Sulejmana Brkovića, rođenog 1952. godine u Tuzli,

- Asima Alagića, rođenog 1963. godine u Tuzli,

- Azema Kurtanovića, rođenog 1967. godine u Tutinu, Srbija,

- Hazema Pavitinovića, rođenog 1987. godine u Tuzli,

- Armina Poplate, rođenog 1975. godine u Doboju,

-Dževata Berovića (Djevat Berovikj) rođenog 1974. godine u Batincima, Makedonija, (optužen odvojenom optužnicom),

- gospodarskog društva „Alper Trade“ d.o.o. Dubrave, Brčko distrikt,

- špediterske firme „Arbelšped“ d.o.o. Sarajevo.

Optuženi se terete da su kao organizirana skupina počinitelja, tijekom uvoza tekstilne robe iz Turske u razdoblju od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije radi izbjegavanja obračuna i plaćanja PDV-a te korištenjem fiktivne dokumentacije neutemeljeno i nezakonito ostvarivali povrat PDV-a od UNO BiH, nakon čega je ravnatelj poduzeća „Alper Trade“ d.o.o. tako stečeni novac ubacivao u redovite financijske transakcije te na taj način počinio kazneno djelo pranja novca, ostvariviši nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 348.902,00 KM, za koji iznos je oštećen proračun te time i svi građani BiH.

Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu formiralo zajednički istražni tim, sastavljen od uposlenika Tužiteljstva BiH, SIPA-e, Granične policije i UNO BiH te provelo opsežnu višemjesečnu istragu u akcijama operativnog naziva „Truck“ i „Bonus“, u okviru kojih su u mjesecu svibnju ove godine izvršena lišenja slobode i pretresi na više lokacija u više gradova u sjevernom dijelu BiH i Sarajevu, tijekom koje je zaplijenjen i kamion robe.

Za trojicu osumnjičenih, koji se nalaze u pritvoru, tužiteljstvo će tražiti produženje mjere pritvora, a za ostale osumnjičene odgovarajuće mjere zabrane, kako ne bi mogli ometati postupak.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirnog kriminala iz članka 250. KZ-a BiH, porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ-a BiH i kazneno djelo pranja novca iz članka 209. KZ-a BiH.

Tijekom postupka Tužiteljstvo BiH će tražiti povrat nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 350.000 KM.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama za provedbu zakona, radi na više predmeta koji se odnose na kaznena djela poreznih utaja i financijskog kriminala, a navedeni predmet je pokazatelj učinkovitog rada zajedničkih istražnih timova.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba