Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГВОЗДЕНА ЛУКИЋА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЗАКЛОПАЧИ

13.11.2017. 13:58

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Гвоздена Лукића, рођеног 1949. године у мјесту Метаљка, општина Милићи, држављанина Босне и Херцеговине.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГВОЗДЕНА ЛУКИЋА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ЗАКЛОПАЧИ

Оптужени се терети да је у својству припадника Војске Републике Српске (ВРС) Милићи, у прољеће 1992. године починио ратни злочин над жртвама бошњачке националности у мјесту Заклопача, општина Милићи.

Злочин за који се оптужени терети почињен је 17. маја 1992. године, приликом организованог војног и полицијског напада на село Заклопача. Свјестан да његове радње чине дио напада, у униформи и наоружан, са још два наоружана лица, оптужени се терети да је уочио на једној локацији групу цивила бошњачке националности од малобројних преживјелих становника Заклопаче, међу којима цивиле мушкарце, жене и дјецу те су из групе издвојили три мушкарца, цивила бошњачке националности познатог идентитета, па у намјери да их лише живота одвезли у правцу Власенице, да би убрзо на раскрсници, на проширењу, наредили оштећенима да изађу из возила и пуцајући из пушака убили тројицу мушкараца бошњачке националности.  

Посмртни остаци жртава су пронађени и ексхумирани из масовних гробница те идентификовани након рата.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком а) Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са чланом 180. став 1. и чланом 29. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba