Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GVOZDENA LUKIĆA ZA RATNI ZLOČIN U ZAKLOPAČI

13.11.2017. 13:58

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Gvozdena Lukića, rođenog 1949. godine u mjestu Metaljka, općina Milići, državljanina Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GVOZDENA LUKIĆA ZA RATNI ZLOČIN U ZAKLOPAČI

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Milići, u proljeće 1992. godine počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, općina Milići.

Zločin za koji se optuženi tereti počinjen je 17. svibnja 1992. godine, prigodom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača. Svjestan da njegove radnje čine dio napada, u uniformi i naoružan, sa još dvije naoružane osobe, optuženi se tereti da je uočio na jednoj lokaciji skupinu civila bošnjačke nacionalnosti od malobrojnih preživjelih stanovnika Zaklopače, među kojima civile muškarce,  žene i djecu te su iz skupine izdvojili tri muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti poznatog identiteta, pa u namjeri da ih liše života odvezli u pravcu Vlasenice, da bi ubrzo na raskrižju, na proširenju, naredili oštećenima da izađu iz vozila i pucajući iz pušaka ubili trojicu muškaraca bošnjačke nacionalnosti. 

Posmrtni ostaci žrtava su pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica te identificirani nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkom a) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 180. stavkom 1. i člankom 29. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba