Vijesti

U OPĆINI NOVO GORAŽDE/USTIPRAČA ZAVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

10.11.2017. 15:25

Na lokalitetu Rezine, na području općine Novo Goražde/Ustiprača, pod nadzorom Tužilaštva BiH je završen proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci dva kompletna ljudska skeleta. Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U OPĆINI NOVO GORAŽDE/USTIPRAČA ZAVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prevezeni u Goražde, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koordinirao je istražilac.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici PU Foča - PS Novo Goražde.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama uključenim u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja proces ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba