Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У КАЛИНОВИКУ

08.11.2017. 15:01

Оптужени Далибор Крстовић (1972) се терети за ратни злочин силовања и сексуалног злостављања жртве бошњачке националности у Калиновику 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У КАЛИНОВИКУ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Далибора Крстовића, рођеног 02.05.1972. године у Сарајеву, настањеног у Београду, држављанина БиХ и Р Србије.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ поступао супротно одребама женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је за вријеме широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација на бошњачко становништво на подручју Калиновика, у својству припадника ВРС, дошао до школе у Калиновику у којој су били затворени углавном жене и дјеца бошњачке националности са подручја Калиновика, Гацка и других мјеста, те извео жртву, жену бошњачке националности, којој је запријетио да ће у случају опирања силовати или убити њену дјецу која су била затворена у истом објекту те након тога над жртвом починио силовање и сексуално злостављање, након чега је омогућио још једном војнику да силује оштећену жртву.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ проводи истраге у већем броју предмета, а које се односе на ратне злочине силовања и сексуалног злостављања жртава у свим крајевима БиХ, као посебно тешких ратних злочина са тешким посљедицама.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba